MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 11 Constructions
Home/CBSE/MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 11 Constructions

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 11 Constructions

Constructions is a vital geometry chapter in Maths. Here we have the MCQs with answers as per the curriculum under the latest guidelines introduced by the CBSE Board. To strengthen your concept and score good marks you must crack these questions. Answering the Chapter 11 Constructions MCQs demands learning, critical thinking and consistent practice.Everyday practice will clear your doubts and give an insight into the Multiple Choice Questions expected to be asked in the Maths CBSE exam. Students must go through these Chapter 11 Constructions MCQs to strengthen their exam preparation, improve memory and make long-term retention to respond accurately in the main exam.

Class 10 Maths Chapter 11 Constructions MCQs

1. To divide a line segment AB in the ratio p : q (p, q are positive integers), draw a ray AX so that ∠BAX is an acute angle and then mark points on ray AX at equal distances such that the minimum number of these points is

A. greater of p and q
B. p + q
C. p + q – 1
D. pq

Answer: B

2. To draw a pair of tangents to a circle which are inclined to each other at an angle of 35°. It is required to draw tangents at the end points of those two radii of the circle, the angle between which is

A. 105°
B. 70°
C. 140°
D. 145°

Answer: D

3. To divide a line segment AB in the ratio 4 : 7, ray AX is drawn first such that ∠BAX is an acute angle and then points A1, A2, A3,……… are located at equal distances on the ray AX and the point B is joined to

A. A12
B. A11
C. A10
D. A9

Answer: B

4. To construct a triangle similar to a given ΔABC with its sides 3/7 of the corresponding sides of ΔABC, first draw a ray BX such that ∠CBX is an acute angle and X lies on the opposite side of A with respect to BC. Then locate points B1, B2, B3, on BX at equal distances and next step is to join

A. B10 to C
B. B3 to C
C. B7 to C
D. B4 to C

Answer: C

5. To construct a triangle similar to a given ΔABC with its sides 8/5 of the corresponding sides of ΔABC draw a ray BX such that ∠CBX is an acute angle and X is on the opposite side of A with respect to BC. Then minimum number of points to be located at equal distances on ray BX is

A. 5
B. 8
C. 13
D. 3

Answer: B

6. To draw a pair of tangents to a circle which are inclined to each other at an angle of 60°, it is required to draw tangents at end points of those two radii of the circle, the angle between them should be

A. 135°
B. 90°
C. 60°
D. 120°

Answer: D

7. To divide a line segment AB in the ratio 5:7, first a ray AX is drawn so that ∠BAX is an acute angle and then at equal distances points are marked on the ray AX such that the minimum number of these points is:

A. 8
B. 10
C. 11
D. 12

Answer: D

8. To divide a line segment AB in the ratio 5:6, draw a ray AX such that ∠BAX is an acute angle, then draw a ray BY parallel to AX and the points A1, A2, A3,…. and B1, B2, B3,…. are located to equal distances on ray AX and BY, respectively. Then, the points joined are

A. A5 and B6
B. A6 and B5
C. A4 and B5
D. A5 and B4

Answer: A

9. A line segment drawn perpendicular from the vertex of a triangle to the opposite side is called the

A. Bisector
B. Median
C. Perpendicular
D. Altitude

Answer: D

10. To draw a pair of tangents to a circle which are inclined to each other at angle x°, it is required to draw tangents at the end points of those two radii of the circle, the angle between which is

A. 180°−x°
B. 90°+x°
C. 90°−x°
D. 180°+x°

Answer: A

11. PT and PS are tangents drawn to a circle, with centre C, from a point P. If ∠TPS = 50°, then the measure of ∠TCS is

A. 150°
B. 130°
C. 120°
D. 100°

Answer: B

12. If two tangents are drawn at the end points of two radii of a circle which are inclined at 120° to each other, then the pair of tangents will be inclined to each other at an angle of

A. 60°
B. 90°
C. 100°
D. 120°

Answer: A

13. A point O is at a distance of 10 cm from the centre of a circle of radius 6 cm. How many tangents can be drawn from point O to the circle?

A. 2
B. 1
C. Infinite
D. 0

Answer: A

14. In division of a line segment AB, any ray AX making angle with AB is

A. right angle
B. obtuse angle
C. any arbitrary angle
D. acute angle

Answer: D

15. Which theorem criterion we are using in giving the just the justification of the division of a line segment by usual method ?

A. SSS criterion
B. Area theorem
C. BPT
D. Pythagoras theorem

Answer: C