Home/CBSE/MCQs for Class 10 Maths Quadratic Equations

MCQs for Class 10 Maths Quadratic Equations

Maths seems to be a challenging subject for some students. Chapter 4 Quadratic Equations is one of the most tricky chapters in the syllabus. But with rigorous practice of concepts and MCQs, you can get great results. These  MCQs for Class 10 Maths Quadratic Equations can help you to comprehend and elevate your learning to answer any type of MCQ in your exam.

Cracking the MCQs everyday increases students’ confidence and encourages them to secure high marks in the exam. Quadratic Equations MCQs with answers will enable students to know the correct approach to solve the problem. Practicing Chapter 4 Quadratic Equations concepts thoroughly will help you to answer accurately. Practice will make you steady, swift and skillful.

Chapter 4 Quadratic Equations MCQs Class 10

1. Which of the following is not a quadratic equation

A. x² + 3x – 5 = 0
B. x² + x3 + 2 = 0
C. 3 + x + x² = 0
D. x² – 9 = 0

Answer: B

2. The quadratic equation has degree

A. 0
B. 1
C. 2
D. 3

Answer: C

3. The cubic equation has degree

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer: C

4. A bi-quadratic equation has degree

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer: D

5. The polynomial equation x (x + 1) + 8 = (x + 2) {x – 2) is

A. linear equation
B. quadratic equation
C. cubic equation
D. bi-quadratic equation

Answer: A

6. The sum of the roots of the quadratic equation 3×2 – 9x + 5 = 0 is

A. 3
B. 6
C. -3
D. 2

Answer: C

7. If the roots of ax2 + bx + c = 0 are in the ratio m : n, then

A. mna² = (m + n) c²
B. mnb² = (m + n) ac
C. mn b² = (m + n)² ac
D. mnb² = (m – n)² ac

Answer: C

8. If a, p are the roots of the equation (x – a) (x – b) + c = 0, then the roots of the equation (x – a) (x – P) = c are

A. a, b
B. a, c
C. b, c
D. none of these

Answer: A

9. If the roots of px2 + qx + 2 = 0 are reciprocal of each other, then

A. P = 0
B. p = -2
C. p = ±2
D. p = 2

Answer: D

10. The roots of the equation 7x² + x – 1 = 0 are

A. real and distinct
B. real and equal
C. not real
D. none of these

Answer: A

11. The equation 12x² + 4kx + 3 = 0 has real and equal roots, if

A. k = ±3
B. k = ±9
C. k = 4
D. k = ±2

Answer: A

12. A chess board contains 64 equal squares and the area of each square is 6.25 cm². A border round the board is 2 cm wide. The length of the side of the chess board is

A. 8 cm
B. 12 cm
C. 24 cm
D. 36 cm

Answer: C

13. One year ago, a man was 8 times as old as his son. Now his age is equal to the square of his son’s age. Their present ages are

A. 7 years, 49 years
B. 5 years, 25 years
C. 1 years, 50 years
D. 6 years, 49 years

Answer: A

14. The sum of the squares of two consecutive natural numbers is 313. The numbers are

A. 12, 13
B. 13,14
C. 11,12
D. 14,15

Answer: A

15. Which of the following equations has 2 as a root?

A. x² – 4x + 5 = 0
B. x² + 3x – 12 = 0
C. 2x² – 7x + 6 = 0
D. 3x² – 6x – 2 = 0

Answer: C

16. Values of k for which the quadratic equation 2x² – kx + k = 0 has equal roots is

A. 0 only
B. 4
C. 8 only
D. 0, 8

Answer: D

17. The quadratic equation 2x² – √5x + 1 = 0 has

A. two distinct real roots
B. two equal real roots
C. no real roots
D. more than 2 real roots

Answer: C

18. (x² + 1)² – x² = 0 has

A. four real roots
B. two real roots
C. no real roots
D. one real roots

Answer: C

19. The roots of quadratic equation 5×2 – 4x + 5 = 0 are

A. Real & Equal
B. Real & Unequal
C. Not real
D. Non-real and equal

Answer: C

20. If 1/2 is a root of the equation x2 + kx – (5/4) = 0 then the value of k is

A. 2
B. – 2
C. 3
D. –3

Answer: A

21. The product of two successive integral multiples of 5 is 300. Then the numbers are:

A. 25, 30
B. 10, 15
C. 30, 35
D. 15, 20

Answer: D

22. If p2x2 – q2 = 0, then x =?

A. ± q/p
B. ±p/q
C. p
D. q

Answer:A

23. If the one root of the equation 4×2 – 2x + p – 4 = 0 be the reciprocal of other. Then value of p is

A. 8
B. – 8
C. – 4
D. 4

Answer:A

24. A train travels at a certain average speed for a distance of 63 km and then travels a distance of 72 km at an average speed of 6 km/h more than its original speed. If it takes 3 hours to complete the total journey, what is its original average speed?

A. 42 km/hr
B. 44 km/hr
C. 46 km/hr
D. 48 km/hr

Answer: A

25. Satvik observed that in a clock, the time needed by the minute hand of a clock to show 3 PM was found to be 3 min less than t2/4 minutes at t minutes past 2 PM. Then t is equal to

A. 14
B. 15
C. 16
D. None of these

Answer: A